La DGASPC Satu Mare a fost sărbătorită Ziua Internațională a Persoanelor cu dizabilități

”În spatele fiecărui chip, perfect sau imperfect, exisă o inimă, care nu dorește altceva decât să fie iubită, AȘA CUM E!”

 

Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități  este organizată anual la data de 3 decembrie, începând din 1992, de Organizația Națiunilor Unite pentru a sprijini persoanele cu dizabilități. Acestă zi este sărbătorită cu diferite grade de succes pe întreaga planetă. Respectarea zilei are ca scop promovarea înțelegerii problemelor legate de dizabilități și mobilizarea suportului pentru demnitatea, drepturile și bunăstarea persoanelor cu dizabilități. Se urmărește, de asemenea, creșterea gradului de conștientizare asupra beneficiilor ce pot rezulta din integrarea persoanelor cu dizabilități în fiecare aspect al politicii, social, economic și cultural de viață.

În sistemul de protecție socială din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Satu Mare (DGASPC) au avut loc o serie de activități dedicate zilei persoanelor cu dizabilități. La Centrul de Recuperare pentru Copilul cu Handicap  din Satu Mare, fiecare beneficiar din Centru a primit un ecuson confecționat special pentru această zi specială. Terapeuții au discutat cu copiii despre importanța acestei zile, au vizionat filmulețe, în funcție de starea și capacitatea fiecăruia. La terapii, împreună cu copiii, terapeuții au confecționat un panou pe care și-au lăsat amprenta mâinii cu un mesaj scurt pe care au dorit să-l afle cei din jur. De asemenea, a fost formulată o scrisoare de către fiecare copil pe care o vor dărui mamei, prin care și-au exprimat gândurile lor, iubirea si recunoștința pe care le poartă în suflete. ”În spatele fiecărui chip perfect sau imperfect, exisă o inimă care nu dorește altceva decât să fie iubită, AȘA CUM E!!”

La CTF TEODORA Noroieni a avut loc un discurs pe tema: ,,Persoanele cu dizabilități și drepturile lor” susținut de doamna profesor Tămaș Monica de la Colegiul Economic ,,GHEORGHE DRAGOS din Satu Mare. Ulterior, au avut loc discuții libere pe tema: ,,Atitudinea persoanelor fără dizabilități față de persoanele cu dizabilități”. ,,Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități” a fost marcată și la CTF FELICIA prin activități educative, care au constat dintr-un program de colinde, un moment de dans și desigur tradiționalul tort.  În cadrul Centrului C.I.A ,, O VIAȚĂ NOUĂ”,  a avut loc un scurt program artistic, compus dintr-un recital de poezii, cântece și dansuri, oferit de beneficiarii din cadrul Centrului.  În final, beneficiarii Centrului au susținut și un program artistic în colaborare cu beneficiarii de la C.I.A.S   ,,Șansa” Satu Mare. 

            Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA), în parteneriat cu Agenția Națională de Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), implementează proiectul: ,, Facilitarea inserției pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități”, proiect cofinanțat în cadrul Programului Operațional Capital Uman 2014-2020, Axa prioritară 3 – ,,Locuri de muncă pentru toți”. Obiectul specific 3.1. se referă la ,,Creșterea ocupării șomerilor și a persoanelor inactive”, cu accent pe șomerii de lungă durată, lucrători vârstnici (55-64 de ani), persoanelor cu dizabilități, persoanelor cu nivel redus de educație. Informații suplimentare puteți obține accesând adresa de e-mail: [email protected]

Mariana Dragos – directorul general al DGASPC Satu Mare,  cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități a transmis un mesaj  specialiștilor din sistemul de protecție socială, părinților și tuturor persoanelor cu dizabilități:,,Vă urez un sincer la mulți ani și multă sănătate din partea mea! Într-adevăr, pandemia aceasta a adus multe provocări și a acutizat lipsa de socializare a beneficiarilor noștri! Responsabilitatea de care ați dat dovadă se observă în rezultate - gradul de vaccinare aproape 100% și respectarea regulilor pentru a ne proteja și a avea grijă unii de alții! Asta înseamnă respect față de aproapele nostru! 

Director general,

Mariana Dragos

 
Politica de Cookie