Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului a Județului Satu Mare împărtășește valorile Help Autism și susține integrarea persoanelor cu Tulburare de Spectru Autist (TSA) în societate începând de la o vârstă fragedă: în sistemul de învățământ, în societate și pe piața muncii, pentru a pregăti persoanele cu autism să devină autonome și independente, aducând astfel plus valoare în comunitate.
Miercuri, 2 aprilie 2025, Asociația Help Autism marchează Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului în cadrul unui eveniment intitulat „40.000 de voci și povești de viață” ce are loc în București în prezența reprezentanților mediului instituțional, asociativ non-guvernamental, a celui privat și a familiilor și persoanelor cu TSA.
Evenimentul este un prilej de a radiografia nevoile celor peste 40.000 de persoane cu autism care trăiesc în România, de a le descoperi poveștile și de a defini obiective de integrare pentru următorii 4 ani. Evenimentul face parte din campania multianuală „Nu suntem invizibili/We Are Not Invisible” derulată de rețeaua Autism Europe la nivel european. Lansată în 2024, campania internațională continuă și anul acesta, aducând în prim-plan poveștile celor care înfruntă bariere ce le îngrădesc participarea și contribuția în societate. Acestea includ obstacole fizice, juridice, sociale și de atitudine care le blochează accesul la educație, muncă, asistență medicală și viață independentă, alimentând excluderea sistemică și discriminarea profundă.
Advocacy pentru impact
Evenimentul își propune să faciliteze dialogul între mediul instituțional, societatea civilă, companii, persoanele cu autism și familiile acestora într-un context din ce în ce mai provocator pentru toate părțile implicate. Vor fi prezenți actori-cheie din domeniile sănătății, educației, muncii, protecției sociale și incluziunii, cu scopul de a dezbate politici, proiecte și programe comune destinate îmbunătățirii accesului la servicii specializate pentru persoanele cu autism, creșterii reprezentativității lor în societate și promovării unei incluziuni reale pe piața muncii. De asemenea, vor fi discutate exemple de bune practici din sectorul privat privind angajarea persoanelor cu dizabilități.
Angajament pentru autism
În cadrul evenimentului, vor fi prezentate rezultatele inițiativei „Angajament pentru autism” lansată în urmă cu un an cu scopul de a readuce în atenția opiniei publice importanța respectării drepturilor și nevoilor persoanelor cu autism din România. Campania a invitat candidații la alegerile locale, parlamentare, europene și prezidențiale să semneze un angajament prin care își asumă reprezentarea persoanelor cu TSA în demersurile pe care le întreprind.
Help HIRE - Povești de succes, diversitate și incluziune
Vor fi dezbătute teme precum diversitatea și incluziunea 360°, contextul favorabil creat de modificarea legii 448/2006 privind respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități, vor fi prezentate povești de succes ale angajaților cu dizabilități în cadrul companiilor private și împărtășite bune practici din planul de incluziune a persoanelor neurodivergente.
În România, doar 1% din persoanele cu dizabilități au un job, în timp ce în Europa rata este de 20%.
Prejudecățile, procesele de recrutare și selecție neadaptate și joburile neaccesibilizate exclud persoanele cu dizabilități de pe piața muncii, fapt care le predispune la depresie. Lipsa de acces la servicii sociale și medicale adaptate le scade calitatea vieții, astfel că persoanele cu dizabilități mentale mor cu 16 ani mai devreme decât persoanele tipice.
Companiile care doresc să devină incluzive pot consulta Ghidul de Angajare Autism Spectrum Pathways (ASP) și Raportul Național despre autism, care furnizează detalii despre cadrul legislativ referitor la angajarea persoanelor cu autism.
Help Autism sprijină instituțiile publice pentru a crește calitatea serviciilor oferite de acestea prin cele 6 parteneriate public-private: cu Direcțiile de Asistență Socială și Protecția Copilului din București, Suceava, Drobeta Turnu-Severin, Dâmbovița și la domiciliu, desfășoară cursuri de formare în terapie ABA, cursuri gratuite pentru informarea cadrelor didactice, workshop-uri și ședințe de consiliere pentru părinți și este co-organizator al Conferinței Internaționale ABA - știința care stă la baza terapiilor de recuperare în autism.
În octombrie 2024, Help Autism a lansat prima franciză socială din România din nevoia de a extinde accesul la terapie și sprijin specializat pentru toate persoanele care au nevoie. Franciza socială este un model de desfășurare a activității în care o organizație non-profit își extinde impactul prin replicarea unui concept social de succes, folosind structura unei francize comerciale.
Programul de franciză socială Help Autism va duce la creșterea numărului de centre de terapie avizate în vederea decontării, care desfășoară o activitate generatoare de venituri, cum sunt serviciile medicale conexe.