„Cărțile îți dau aripi” - Proiect derulat pentru a marca Ziua Internațională a Cărții pentru Copii și Tineret

COMUNICAT DE PRESĂ

„Cărțile îți dau aripi”

Proiect derulat pentru a marca Ziua Internațională a Cărții pentru Copii și Tineret

 

În anul 1967, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) a hotărât ca data de 2 aprilie, dată ce coincide cu ziua de naştere a scriitorului Hans Christian Andresen, să fie sărbătorită ca Zi Internaţională a Cărţii pentru Copii şi Tineret.

Sărbătorirea acestei zile este un omagiu adus marelui scriitor danez, cunoscut în întreaga lume pentru opera literară dedicată copiilor, dar şi o încercare în plus de a-i atrage pe cei mai mici cititori în minunatul univers al cărţilor. Basmele şi povestirile marelui scriitor au fost traduse în peste 100 de limbi, înfrumuseţând copilăria multor generaţii de copii din întreaga lume.

În acest context, Biblioteca Județeană Satu Mare, în parteneriat cu Școala Gimnazială „Constantin Brâncoveanu” și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului a Județului Satu Mare organizează luni, 3 aprilie, o serie de activități în cadrul proiectului „Cărțile îți dau aripi” pentru a marca Ziua Internațională a Cărții pentru Copii și Tineret.

            Activitățile se vor desfășura la Casa „Maria” din municipiul Satu Mare, Strada Bucovina nr. 2, cu începere de la ora 1500, în prezența reprezentanților instituțiilor partenere, având drept obiectiv principal reducerea efectelor excluziunii sociale pentru un număr de 20 de copii și tineri prin constituirea unei mici biblioteci care să servească intereselor de lectură ale beneficiarilor centrului. Cărțile și publicațiile ce vor constitui mica bibliotecă sunt donate cu generozitate de către elevii clasei a IV-a C de la Școala Gimnazială „Constantin Brâncoveanu” (înv. Cristina Cherecheș) și de către bibliotecarii sătmăreni.

În cadrul evenimentului bibliotecarele Anania Ecaterina și Veres Erzsebet de la Biblioteca Județeană Satu Mare vor susține un atelier de lectură, atât în limba română cât și în limba maghiară, prin lecturarea unor povești din opera scriitorului danez Hans Christian Andersen, urmat de un atelier de creație menit să ilustreze, prin intermediul artei plastice și al tehnicii origami, textele literare lecturate.

Activitățile ce urmează a fi derulate vizează promovarea lecturii ca mijloc de învățare, de dezvoltare a limbajului, deprinderilor de ascultare și capacității de concentrare a copiilor. Totodată, s-a demonstrat că ilustrațiile din cărți și participarea la atelierele de creație le dezvoltă micilor cititori gustul artistic, prin expunerea la diferite forme de artă.

                Biblioteca Județeană Satu Mare își propune să dezvolte acest proiect prin atragerea de noi parteneri și prin creșterea și diversificarea constantă a numărului de cărți și publicații ale micii biblioteci constituite la Casa „Maria”. Totodată, animați de nobila și provocatoarea misiune de a reașeza cartea și lectura pe o poziție fruntașă în topul preocupărilor cotidiene ale copiilor și tinerilor, bibliotecarii sătmăreni își exprimă disponibilitatea de a participa și la alte activități similare, derulate în parteneriat cu DGASPC Satu Mare.

 

Paula Horotan, director adjunct

Biblioteca Județeană Satu Mare

 
Politica de Cookie